Recept busbrood

Benodigde ingrediënten: 300 gram tarwebloem, 150 gram tarwemeel, 50 gram roggebloem, 275 gram handwarm water, 20 gram boter of olie, 10 gram zout, 10 gram droge gist (of 20 gram verse gist) 10 gram suiker

Benodigde gereedschappen; broodblik

Meng bloem en meel door elkaar en maak hiervan een kring op je werkblad, zodat het midden vrij is en er een soort dijk omheen ligt. Los het gist samen met de suiker op in het water en giet dit in het midden. Denk erom dat de "dijk"niet doorbreekt. Leg het boter en het zout net buiten de "dijk". Begin vanuit het midden te roeren en voeg steeds een klein beetje bloem/meel toe. Zo werk je rustig naar buiten toe. Als je een kruimelige substantie hebt, kun je de boter (of olie) en het zout toevoegen. 

Als alle ingredienten goed gemengd zijn, laat je het deeg een half uur rusten op kamertemperatuur. Dek het deeg af met een kleedje of plastic. Na een half uur, ga je stevig kneden, zodat de gluten aan het werk gaan. Kneed minimaal 15 minuten met de hand, totdat je een vliesje van het deeg kunt maken. Nu is het deeg klaar. Vorm een bol en leg het afgedekt weer een uur te rusten. 

Na een uur, is het deeg bijna verdubbeld. Nu kun je het brood vormen. Dit doe je, door de bol voorzichtig plat te maken en  er een trapezium vorm van te maken. Je kunt nu van bovenaf er een pil van vormen. Leg de pil, met de naad naar beneden in een ingevet broodblik. En laat het nog 1 uur afgedekt rijzen op kamertemeratuur. 

Verwarm de oven voor op 220-240 graden

Plaats het blik in de voorverwarmde oven en zet de oven terug naar 220 graden. Bak je brood in ca. 30-35 minuten gaar.

Tips:

  • Je kunt dit recept ook maken met speltbloem en -meel, hou verder de zelfde verhoudingen aan.
  • Voor meer volkoren brood, kun je de verhouding meel/bloem aanpassen. Zorg wel  dat je altijd een deel bloem gebruikt. 100 % meel kan wel, maar wordt dan erg vast, stevig brood.
  • Voeg eventueel voor een beter resultaat extra gluten en/of broodverbetermiddel toe (zie webshop) . Je kunt de roggebloem vervangen door 1 deel BVM en 1 deel gluten
  • Voeg in het begin niet teveel water toe, je kunt altijd nog wat inwassen
  • Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Koop dan  één van onze kant en klare mixen, deze kunnen ook in de broodbakmachine

 

 

 

© 2015 - 2022 Natuurlijk Bij Agnes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel