Zuurdesemstarter

Zuurdesem starter;

Dag 1

250 gram roggemeel

250 gram water ca. 35 graden

Meng dit goed door elkaar, dek af en laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur.

Dag 2

Het begint nu al licht te bubbelen en een beetje zuur te ruiken, maar je hoeft nu niks te doen. 

Dag 3

Neem 250 gram van de desem en gooi de rest weg. 

Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af. 

Roer dit door elkaar met de desem in een schone kom. Laat dit weer 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan.

Dag 4

Weeg 250 gram van je desem af en gooi de rest weg. 

Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af. 

Roer dit weer door elkaar met de desem in een schone kom. Laat 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan.

Dag 5

Weeg 250 gram van je desem af en gooi de rest weg. 

Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af. 

Roer door elkaar en laat dit nog 6 uur op een tochtvrije warme plek staan. 

De zuurdesem is nu klaar om te gebruiken.

Je kunt zuurdesem prima in de koelkast bewaren. Je moet deze alleen wel regelmatig gaan voeden, je volgt gewoon dag 5 en zet het vervolgens terug in de koelkast.

Voordat je gaat bakken van desem uit de koelkast. Laat het dan eerst een paar uur op kamertemperatuur komen. Ververs de desem, volgens bovenstaande (dag 5) en je kunt het vervolgens weer gaan gebruiken voor je brooddeeg.

  • Gebruik je liever geen tarwe? Je kunt de tarwebloem prima vervangen voor speltbloem of roggebloem.